maanantai 7. syyskuuta 2015

Yksilötehtävä: Hius

Hiuksen määritelmä
Hius koostuu kuolleista ja kovettuneista soluista eli keratiinista ja ovat pitkiä, ohuita sekä kestäviä sarveiskuituja. Hiuskarva muodostuu ja kasvaa karvatupen suojaamana ja hiuksen elävä osa on ihon alla.

Määrä
Hiusten määrään vaikuttaa niiden väri. Kaikilla ihmisillä on keskimäärin 100 000 hiusta, joista irtoaa päivittäin 30-100 hiusta. Irronneiden hiusten tilalle kasvaa uusi hius. Vaaleahiuksisilla on keskimäärin eniten hiuksia (150 000) ja punahiuksisillä vähiten (n.80 000) Lapsella hiukset ovat tiheämmässä kuin aikuisella, koska kasvun myötä hiustupet erkanevat toisistaan.

Paksuus
Geenit määrittelevät kuinka paksut hiukset ihmisellä on. Eurooppalainen hius on huomattavasti ohuempi kuin Aasialainen hius. Eurooppalaisella halkaisijaltaan 0,04-0,06 millimetrin paksuinen hius on ohut, 0,06-0,08 mm. on normaali ja 0,08-0,1 mm. on paksu. Aasialaisella hiuksella keskimääräinen halkaisija on 0,08-0,12 millimetriä, joka vastaa Eurooppalaisen paksua hiusta. Hius on sitä paksumpi, mitä enemmän  siinä on suomukerroksia.

Pituus 
Hiukset kasvavat kuukaudessa n. 1-2 senttimetriä, eli 0,3-0,45mm päivässä. Niiden kasvutahti määräytyy geenien mukaan. Koska hiuksia täytyy välillä tasoittaa niiden todellinen kasvutahti on n. 10 senttimetriä vuodessa. Hiusten maksimipituus riippuu niiden kasvuvaiheen kestosta. Useimmilla ihmisillä hiusten enimmäispituus on 40-80 senttimetriä.

Rakenne
Hiuksesta on n. 80% keratiinia, 10-15% vettä sekä loput 5-10% rasvoja, pigmentteja ja mineraaleja. Pintakerroksesta muodostuu jokaisen hiuksen ulompi kerros, joka ympäröi sisempää kerrosta. Hiuksen ihonpäällisiä kerroksia ovat uloin suomu- eli pintakerros, sen sisällä oleva kuitukerros ja sisin ydinkerros. Pigmenttisolut sijaitsevat kuitu- ja ydinkerroksissa. Suomukerros on väritön ja läpikuultava. Sen pinta on vettä ja likaa hylkivä. Suomukerros muodostuu levymäisistä, rosoreunaisista, hiusta kiertävistä, päällekkäisistä keratiinikuiduista, jotka päällekkäin limittyessään muodostavat hiuksen pinnan. Keskimäärin suomukerroksia on 6-10 hiusten paksuudesta riippuen. Hiusten pinnan kiilto riippuu keratiinilevyjen tiiviydestä.

Elinkaari/ kasvuvaiheet
Hiusten kasvu jakaantuu kolmeen vaiheeseen, joiden aikana hius syntyy, kasvaa, lopettaa kasvun ja irtoaa. Tätä kutsutaan hiuksen elinkaareksi. Hiuksia irtoaa tasaisesti läpi vuoden, mutta vanhuusiässä hiuksiä lähtee enemmän kuin nuorena.

1. Kasvuvaihe (angeenivaihe)
Kasvuvaihe hiuksella kestää 2-6 vuotta, mutta se lyhenee ihmisen ikääntyessä. Solujen jakaantuessa ja työntäessä keratinisoituvia soluja karvatupesta ylöspäin uusi hius kasvaa n. senttimetrin kuukaudessa. Nuorten hiukset voivat kasvaa yli metrin mittaisiksi. Hiuksista 85-90% on yleensä kasvuvaiheessa.

2. Siirtymävaihe, välivaihe, ylimenovaihe (katageenivaihe)
Siirtymävaiheessa hiusten kasvu loppuu solujen jakaantumisen myötä. Tämä vaihe kestää n. 2 viikkoa. Karvatupen supistuessa hius irtaantuu sille tärkeistä verisuonista ja ravinnonlähteistä. Hius ei kuitenkaan irtoa hiuspohjasta ilman mekaanista rasitusta. 1-3:n viikon mittaisessa siirtymävaiheessa on n. prosentin verran kaikista hiuksista.

3. Lepovaihe (telogeenivaihe)
Vaihe kestää 2-4 kuukautta ja sen aikana hius irtoaa hiuspohjasta. Lepovaiheen loppupuolella hiusnystystä kehittyy uusi hius, jonka uusi kasvuvaihe alkaa. Kaikista hiuksista n. 10-15% ovat samaan aikaan lepovaiheessa.

Häiriöitä hiusten elinkaareen voivat aiheuttaa sairaudet, heikentynyt yleiskunto, elimistön tulehdukset, lääkitys, jatkuva stressi, raskaus sekä mekaaninen vaikutus.

Hiuksen värin muodostuminen
Hiusten värin määräävät lähinnä perintötekijät, mutta myös ympäristö sekä erilaiset käsittelyt voivat vaikuttaa väriin. Auringonpaisteen vaikutus haalistaa hiuksia, kun taas kloorivesi voimistaa väriä. Useat ihmiset värjäävät hiuksiaan tavoitellen nuorekkuutta, kauneutta, teatraalisuutta tai muodikkuutta.

Hiusten väri muodostuu melaniinia tuottavista soluista, jotka sijaitsevat päänahan sisällä. Lopullinen väri määräytyy sen mukaan minkä tyyppistä melaniini on ja kuinka paljon sitä on. Tummahiuksisilla melaniinin määrä on korkea, kun taas vaalehiuksisilla se on vähäinen.  Eumelaniini ja pheomelaniini ovat merkittävimmät melaniinityypit. Vaaleassa hiuksessa on enemmän pheomelaniinia kuin eumelaniinia kun taas tummissa hiuksissa on enemmän eumelaniinia.

Perusvärityyppejä ovat punainen, vaalea, ruskea sekä musta. Punainen on näistä harvinaisin värityyppi. Eurooppalainen punatukkaisuus on peräisin MC1R-geenin mutaatiosta, joka lisää punertavan pheomelaniinin määrää suhteessa eumelaniiniin.  

Se, että lapsilla on usein eriväriset hiukset kuin aikuisilla johtuu siitä, että jotkin hiuksia tummentavat geenit aktivoituvat tai vastaavasti vaalentavat geenit lakkaavat toimimasta iän myötä. Hiusten harmaantuminen johtuu vanhenemisen myötä päättyvästä melaniinintuotannosta.

Suora- ja kiharahiuksisuus
Karvatupen muoto määrää hiuksen ulkomuodon. Suorasta karvatupesta kasvaa suora hius, taipuneesta tupesta aaltoileva hius ja kierremäisestä kihara hius. Hiusten kiharuus vaihtelee eripuolilla maailmaa.

Hiusten kiharuuteen voidaan vaikuttaa käsittelemällä niitä kemiallisesti tai mekaanisesti. Kihartuvuutta hiuksiin saadaan permanentilla sekä erilaisilla muotoiluraudoilla. Hiukset voidaan myös suoristaa suoristusrautaa käyttäen.

Ravinnon merkitys hiusten kasvun kannalta
Hiusjuuri tarvitsee ravinteita saadakseen hiuksen kasvamaan, joten se mitä syömme vaikuttaa vahvasti hiusten hyvinvointiin. Jos elimistöllä on puute vitamiineista, hivenaineista tai muista ravintoaineista näkyy se usein ensimmäisena iholla sekä hiuksissa.

Hiukset ovat suurimmaksi osaksi proteiinia, joten ravinnosta saatavat aminohapot ja rikki ovat välttämättömiä hiusten kasvun kannalta.

Jos ravinnosta ei saa tarpeeksi rasvaa näkyy se hiuksissa siten, että ne muuttuvat kuiviksi ja elottomiksi. Välttämättömiä rasvahappoja ovat linolihappo ja alfalinoleenihappo, joista elimistö pystyy muodostamaan mm. arakidonihappoa gammalinoleenihappoa.

B-ryhmän vitamiinien puutokset voivat näkyä hiuksissa ja iholla. B-vitamiinin saantiin kannattaa kiinnittää erityisesti huomiota hiustenkähdössä.

Talirauhaset tarvitsevat C- ja A-vitamiinia tuottaakseen talia. Talin puutteesta seuraa hiusten kuivuutta ja elottomuutta.

Hyviä ravintoaineiden läheitä ovat:

Proteiinille: hampunsiemenet, spirulina, siemenet, pähkinät sekä mantelit.
Rasvoille: avokadot, oliivit, pähkinät, siemenet sekä erilaiset öljyt, kuten kookosöljy.
B-ryhmän vitamiineille: tummanvihreät kasvikset, avokado, kala sekä maitoutotteet.
C-vitamiinille: erilaiset marjat sekä nokkosessa, maitohorsman, koivun ja vadelman lehdissä moninkertaisesti marjoihin verrattuna.
A-vitamiinille: Oranssit ja keltaiset hedelmät. Esim. tummemmassa aprikoosissa on enemmän A-vitamiinia kuin vaaleammassa. A-vitamiinia ei voi saada liikaa, sillä se on rasvaliukoinen vitamiini.


Lähteet:
Oppikirja - Hiukset
Wikipedia - Hiukset
Schwarzkopf.fi - Tietoa hiuksista
Demi.fi - Näin kasvatat pitkät hiukset
Aconordic.fi - Hiuksen rakenne
Aqhiuskonsult.fi - hiusten hyvinvointi

keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Haudehoito

Aluksi suojaa asiaskas ----> laita hänelle niskaliina, kappa sekä muovitettu suojaliina.

Tee asiakasanalyysi ----> tutki asiakkaan hiuspohjan kunto, hiuksen rakenteet (pinta, paksuus, määrä, kunto). Kysy asiakkaan kotihoidon tottumuksia ja hoidon tavoitetta. Kirjaa tuotevalinta analyysiin (mieluiten syväpuhdistava shampoo, mutta myös väri- ja repairshampoo käy)

Jos asiakkaalla on hilsettä hänelle voi tehdä hiuspohjaharjauksen mestarinkampaa ja hiusopohjaharjaa käyttäen. Harjauksessa kannattaa käyttää ristipääjakoa.

Kuvassa haudehoitoon tarvittavat välineet: suuri ja pieni kuppi, sivellin ja hoitotuotteet.

Ennen hoitoa pese asiakkaan hiukset. Kastele hiukset kauttaaltaan, ota n. 2 painallusta shampoota hiero se kämmeniin ja vie hiuksiin. Pesun jälkeen älä käytä hoitoainetta!

 Tee selvityskamman avulla hiuksiin ristipääjako.

Lisää suurempaan kuppiin kuuma vesi. Ota ruokalusikallinen hoitotuotetta sekä saman verran kuumaa vettä pienempään kuppiin. Laita pienempi kuppi isoon kuppiin kellumaan, jotta massa pysyy notkeana hoidon ajan.

Pitkässä hiuksessa sipaise latvalle tuotetta, jotta se alkaa jo vaikuttamaan. Kastele sivellin ja aloita levitys jakauksittain.

 Levitä massa hiuksiin n. sentin paksuisissa osioissa. 

Kun massa on levitetty tee asiakkaalle 10-15 minuutin mittainen hiuspohjanhieronta pesuottein. Laita asiakas höyrykojeeseen, siten että silmät eivät ole koneen sisässä. Kun höyrykojeeseen alkaa muodostua höyryä laske lämpötila 45°:seen. Vaikutusajan jälkeen anna hiusten jäähtyä ja emulgoi (lisää lämmintä vettä ja pyörittele hiuspohjaa niin kauan, että kaikki massa on lähtenyt hiuksista) 

Huuhtelun jälkeen älä käytä shampoota tai hoitoainetta. Selvitä ja föönaa sekä viimeistele asiakkaan hiukset toiveiden mukaan. 

Haudehoito antaa kiiltoa hiuksiin ja pehmeyttä niin hiuksiin kuin hiuspohjaankin. Tekosuositus on 1-2 kertaa kuukaudessa hiuspohjan kunnosta riippuen.