tiistai 17. marraskuuta 2015

Yksilötehtävä: Iho

                                                            Iho

Yleistä (pinta-ala, paksuus, väri...):
Iho on ihmisen suurin elin. Jos ihonalaiskudos lasketaan mukaan ihoa on 15-20% ruumiinpainosta. Pinta-alaltaan ihmisellä on ihoa n. 1,2-2,3 m². Ihon kokonaispaino on n. neljä kiloa. Ilman ihonalaiskudosta ihon paksuus on n. 1-4mm. Ihoa on kahta eri tyyppiä: ohutta ja paksua. Kämmeniä ja jalkapohjia peittää paksu iho, kun taas muualla kehossa iho on ohutta. Sillä, kuinka paksua iho on viitataan orvaskesikerroksen paksuuteen. Ihmisen ihonväri määräytyy tumman väriaineen, melaniinin, mukaan. Melaniinia tuottavia soluja on kaikenvärisillä ihmisillä lähes yhtä paljon.

Ihon kerrokset ja niiden tehtävät:
Ihossa on kolme kerrosta; orvaskesi, dermis ja subkutis.
Ihon uloin kerros, orvaskesi eli epidermis on n. paperin paksuinen ja sen uloin osa on sarveiskerros eli marraskesi. Uloimman kerroksen tehtävänä on muodostaa iholle ominainen taipuisa pinta, suojata kehoa bakteereilta ja viruksilta sekä auringosta tulevalta UV-säteilyltä.

Heti uloimman kerroksen alla on verinahka, eli dermis. Dermis on paksu kollageenia, veri- ja imusuonia, hermoja, karvatuppia sekä hikeä ja rasvaa tuottavia rauhasia sisältävä kerros. Dermiksen tehtävänä on pitää yllä tasaista ruumiinlämpöä laajentamalla sekä supistamalla verinahassa sijaitsevia verisuonia. Valkosolut myös taistelevat verinahassa pieneliöitä vastaan,.

Syvimmällä sijaitseva kerros on ihonalaiskudos eli subkutis.Se koostuu sidekudoksesta sekä rasvasta ja sijaitsee verinahan ja sen alla olevien luiden tai lihasten väliin. Subkutiksen tehtävänä on muodostaa suojaava ja eristävä kerros elimistölle sekä kerroksen rasva toimii vararavintona.

Ihon yleisiä tehtäviä ovat muodostaa elimistölle suojakerros bakteereita vastaan, osallistua lämmönsäätelyyn, valmistaa D-vitamiinia, puolustaa elimistöä taudinaiheuttajilta sekä toimia aistinelimenä.




Ihon uusiutuminen:
Iho uusiutuu jatkuvasti niin, että tyvisolut jakautuvat kahtia ja toinen jakautuneista soluista siirtyy ensin okasolu-, sitten jyväissolu- ja lopuksi sarveissolukerrokseen. Uusiutumista tapahtuu jatkuvasti, jolloin vanhat keratiinisolut hilseilevät vähitellen pois uusien, tuoreempien solujen tieltä. Kokonaisvaltainen uusiutuminen kestää tavallisesti 6-10 viikkoa.


Lähteet: 
http://www.tohtori.fi/?page=1358993&id=0701998
http://www.iholiitto.fi/ihotietoa/terveen_ihon_rakenne/
http://www.solunetti.fi/fi/histologia/iho/
https://fi.wikipedia.org/wiki/Iho
http://www.solunetti.fi/fi/histologia/ihotyypit/
http://www.hs.fi/tiede/a1380259415301

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti