keskiviikko 9. joulukuuta 2015

Ihosairaudet

                                                              Ihosairaudet

Psoriasis
Psoriasis on monimuotoinen, pitkäaikainen, tulehduksellinen sairaus. Psoriasis oireilee iholla punaisina, tarkkarajaisina, hilseilevinä läiskinä. Läiskien määrä ja koko vaihtelee henkilöstä ja sairauden ajankohdasta riippuen.Hilseily kertoo ihosolujen normaalia nopeammasta jakautumisesta ja punoitus tulehduksesta.  Psoriasis on perinnöllinen sairaus, jonka ihottuma esiintyy usein taipeissa ja päänahan ihossa. Harvinainen erytrodorminen psoriasis vaatii sairaalahoitoa.
Lähde:
Wikipedia - Psoriasis

Kaljuuntuminen
n. 95% hiustenlähtötapauksista miehillä on miestyyppistä kaljuuntumista eli androgeenistä hiustenlähtöä. Yleensä hiustenlähtö alkaa yli 20-vuotiailla ja etenemisnopeus on yksilöllinen. Prosessi kestää vuosia tai jopa vuosikymmeniä. Hiustenlähtö on sitä nopeampaa, mitä nuorempana se alkaa. 
Kaljuuntuminen alkaa yleensä molemmilta ohimoilta ja hiukset harvenevat siten, että lopulta koko päälaki on kalju. Hiuskarvat myös ohentuvat, mutta korvallisilta ja takaraivolta hiukset eivät yleensä harvene, joten miestyyppinen hiustenlähtö ei johda täydellisen kaljuuntumiseen. Hiustenlähtöön vaikuttavat monet asiat kuten sairaudet, lääkitykset, stressi yms, mutta useimmissa tapauksissa taustalla ovat perintötekijät. 
Lähteet
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00256
http://www.kaljuuntuminen.fi/hiustenlahto/miestyyppinen-hiustenlahto-ja-kaljuuntuminen/

Naisten sukupuolihormoni, estrogeeni, pitää normaalisti huolen hiusten tuuheasta kasvusta. Hormonaalinen hiustenlähtö eli ns. naisten kaljuuntuminen johtuu mieshormooni androgeenistä, jota on myös naisten kehossa pieniä määrinä, Androgeenien eritys kiihtyy sekä miehillä että naisilla stressin vaikutuksesta ja tämä saattaa aiheuttaa epätasapainoa hormooneihin. Hormonaalinen epätasapaino johtaa hiustenlähtöön. Muita hormonaalisia häiriötekijöitä ovat mm. testosteroni, kuukautiset, raskaus, imettäminen sekä hormonaalinen ehkäisy. Myös stressi on suurimpia hiustenlähdön aiheuttajia.
Lähteet:
http://www.terve.fi/hiukset/72665-hiustenlahto                  http://www.schwarzkopf.fi/skfi/fi/home/hair_repair/thin_hair/hair_related_problems/hair_loss.html

Alopecia eli pälvikalju on läiskittäistä hiustenlähtöä. Tätä kaljuuntumistyyppiä esiintyy niin miehillä, naisilla kuin lapsillakin ja se voi puhjeta missä iässä tahansa. Pälvikaljun perussyy on tuntematon, mutta se on luokiteltu tulehdukselliseksi autoimmuunisairaudeksi, joka on yhteydessä atooppiseen yliherkkyyteen. Kaljuuntumisen alkuvaiheessaa saattaa hiuspohjassa tuntua ärsytystä, kutinaa, arkuutta tai tunnottomuutta. Hiuspohjaan alkaa ilmaantua yksi tai useampia pyöreähköjä kaljuja läiskiä. Kaljuuntuminen saattaa vaikuttaa myös kynsien kuntoon ja sen eteneminen on yksilöllistä. Pälvi paranee yleensä itsestään muutaman kuukauden kuluessa, mutta se voi syntyä uudelleen 36 viikon välein ja toisiaan lähellä olevat läiskät saattavat sulautua yhteen, jolloin hiustenlähtö on nopeaa. Karvoja voi lähteä myös muualta kuin päänahasta kuten parran alueelta ja kulmakarvoista.
Lähde: 
http://www.alopecialiitto.fi/alopecia/oireet-ja-toteaminen.html

Kaljuuntumista voivat aiheuttaa myös useat lääkkeet kuten solunsalpaajat, asitretiini, ketokonatsoli ja flukonatsoli. Aliravirsemus heikentää hiusten kasvua ja voi aiheuttaa niiden lähtöä. Kilpirauhasen vajaatoiminnan myötä iho on harmaa ja kimmoton, jolloin hiukset harvenevat, Myös kireät kampaukset, kuten poninhäntä voivat aiheuttaa hiustenlähtöä etenkin ohimoilta. Paikallista hiustenlähtöä voivat aiheuttaa lisäksi arpeuttavat sairaudet sekä vammat.
Lähde: 
http://www.tohtori.fi/?page=6747860&id=6155340

Hilseily
Hilseily on normaalisti hiuspohjassa tapahtuvaa kuolleiden pintasolujen irtoamista ihosta. Hilseilyn avulla hiuspohja yrittää puhdistaa kudosta siihen kertyneistä kuona-aineista. Hilse ei ole sairaus, vaan hiuspohjan ihon epätasapainotila, joka johtuu usein päänahan liiallisesta kuivumisesta.

Hilseilyn huomaa yleensä siitä, kun hiuksia harjatessa harjaan tai vaatteille tippuu valkeaa hilsettä. Joillain hilseilyn oireina voivat olla myös hiuspohjan punoitus ja kutina.

Hilseily voi olla myös jonkin toisen taudin oire kuten psoriasiksen, atooppisen ihottuman tai maitoruven oire, mutta usein taustalla on ihon normaaliin kasvustoon kuuluvien sienten liikakasvu. Kun sienikanta kasvaa iho ärtyy ja solujen muodostuminen nopeutuu huomattavasti, joka johtaa hilseilyyn. Stressi, vuodenaikojen vaihtelu yms. eivät aiheuta hilseilyä, mutta voivat joissaim tapauksissa pahentaa sitä,

Hilseilyä voi hoitaa harjaamalla ja pesemällä hiuksia hiukan normaalia useammin. Vaikeisiin hilsetapauksiin on saatavilla hilseshampoita sekä tulehtuneelle hiuspohjalle voi laittaa hydrokortisonipitoista liuosta.
Lähde: 
http://www.tohtori.fi/?page=3830134&id=1612882


Rasvoittuminen
Talin tehtävä hiuspohjassa on pitää hiuspohja joustavana sekä voidella hiuksia. Hiuspohjan liiallinen talineritys aiheuttaa hiusten nopean rasvoittumisen sekä vähentää hiusten luonnollista volyymia. Liiallinen rasva hiuspohjassa estää hiusten kasvun aiheuttaen kutinaa. Tämä on otollinen paikka bakteerikasvustolle, joka voi johtaa tulehduksiin hiuspohjassa.

Liiallisen rasvoittumisen aiheuttajia on useita, joista yleisin on runsaasti rasvaa sisältävä ruokavalio, mikä kiihdyttää talirauhasten toimintaa kehossa. Syy voi olla myös hormonaalisissa tai perinnöllisissä tekijöissä, stressissä, liiallisessa hikoilussa tai sieni-infektioissa.

Rasvoittuvaa hiuspohjaa täytyy hoitaa oikeilla tuotteilla tarpeeksi usein. Liian kuumaa vettä ja föönausta kannattaa välttää hiuspohjaa hoitaessa.
Lähde:
http://www.rausch.fi/rasvoittuvat-hiukset.htm

Kynsivallintulehdus
Kynsivallintulehduksessa kynsivalli tulehtuu, turpoaa ja irtoaa kynnestä. Se on bakteeri- tai tulehdusperäinen. Tulehtuneesssa kynsivallissa on voimakas punoitus ja siitä painettaessa vallin alta valuu mätää. Usein tulehtunutta kynsivallia särkee sekä kuumottaa.

Kynsivallintulehduksen syitä ovat sisäänkasvanut kynsi, jonka aiheuttaa liian ahtaat kengät tai muu paine varpaissa, pihtikynsi ja liian lyhyeksi leikattu kynsi, jolloin kynsi työntyy vallin sisään. Myös haava, palovamma tai muu vamma kynsivallissa voi aiheuttaa tulehduksen.
Lähde:
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00255

Huuliherpes
Huuliherpes, toiselta nimeltään yskänrokko, on herpes simplex-viruksen aiheuttama, toistuva huulen rakkulainen tulehdus, joka ei ole sairautena vaarallinen. Ensimmäisen tulehduksen jälkeen herpesvirus jää asumaan kasvojen alueen hermosoluihin ja aiheuttaa aika-ajoin huulen rakkulaisen tulehduksen.

Huuliherpeksen oireita ovat kutina ja kirvely huulessa sekä toispuoleiset rakkulat. Vaiva kestää muutamasta vuorokaudesta muutamaan viikkoon. Huuliherpes voi aiheutua stressin, UV-säteilyn tai flunssan vaikutuksesta. Elimistön immuniteetin ollessa alentunut herpesvirus aktivoituu ja aiheuttaa oireita.
Lähde:
http://www.tohtori.fi/?page=1890129&id=8094719

Silmätulehdus
Silmätulehduksia on useita erilaisia, riippuen siitä, mikä osa silmästä on tulehtunut. Sidekalvon tulehdus voi johtua bakteerin, viruksen tai sienen aiheuttamasta infektiosta, mutta myös kuivasilmäisyys ja allergiataipumus altistavat sidekalvontulehdukselle. Sidekalvo tulehtuu usein sairauden aikana, kun vastustuskyky on alentunut ja se on silmätulehduksista yleisin. Sidekalvotulehduksessa silmästä erittyy usein rähmää, silmää kirvelee ja se punoittaa.

Sarveiskalvotulehdus on usein viruksen aiheuttama. Yleisiä tulehduksia aiheuttavia viruksia ovat herpes- ja andenovirus. Sarvesikalvotulehduksessa silmä on arka valolle ja siitä vuotaa usein kirkasta nestettä.

Muita silmätulehdustyyppejä ovat luomitulehdus, värikalvotulehdus, silmän kovakalvon tulehdus, silmänsisäinen tulehdus, silmäluomien märkäinen sidekudostulehdus ja silmäkuopan alueen tulehdus.
Lähde: 
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk01062

Täit, HIV, rokot, infektiot, virukset
Täit ovat 2-3mm pituisia, läpikuultavia siivettömiä hyönteisiä, jotka elävät hiuksissa, enimmäkseen niskassa sekä korvien takana. Naarastäi elää n. kuukauden ja munii sinä aikana lähes sata munaa, n.3-4 munaa päivässä. Täin munat, eli saivarit, ovat alle millimetrin pituisia ja ne kiinnittyvät hiusten tyveen. Ne kuoriutuvat kymmenen päivän kuluttua, Aikuinen täi voi elää ilman ravintoa vain muutaman päivän. Täit leviävät ihmisestä toiseen yhteisten päähineiden, kampojen ja harjojen sekä hiuslenkkien välityksellä. Täin purema on pistemäinen ja se aiheuttaa kutinaa sekä punoitusta hiuspohjassa. Puremajälkiä raapiessa tulee helposti tulehdus. Oireita puremasta ei aina ole.
Lähde:
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00972

HIV eli immunikatovirus on elimistön puolustusjärjestelmää tuhoava virus, joka aiheuttaa ihmiselle pysyvän infektion. Virusta on vaikea tuhota lääkkeillä, koska se pystyy muuntautumaan perimältään isäntäsolunsa kaltaiseksi. Virus tunkeutuu valkosoluihin tuhoten niitä. HIV-tartunnan saanut voi olla vuosia oireeton ja ilman lääkehoitoa elimistön puolustuskyky heikkenee vähitellen ja keho altistuu monille sairauksille. Hoitamattomana HIV-tartunta johtaa AIDS:iin, joka on infektion vaihe, jossa immuunijärjestelmä on selvästi heikentynyt ja vastustuskyky on heikko. Kaikilla HIV-positiivisilla ei ole AIDSia, sillä AIDS-diagnoosi tehdään vasta sitten, kun vastustuskyvyn heikennyttyä henkilö sairastuu johonkin HIV:n oheistautiin.
Lähde:
http://hivtukikeskus.fi/hiv-ja-aids/

Rokot ovat viruksen aiheuttamia tauteja, joiden pääoireena ovat laajalle levinneet iho-oireet. Vesirokko on herpesviruksen aiheuttama kuumetauti, joka sairastetaan usein lapsena. Tämän jälkeen kehoon jää immuniteetti tautia vastaan, eikä henkilö sairasta sitä enää uudestaan. Jotkin Suomessa yleiset rokkotaudit on saatu lähes kokonaan pois rokotusten avulla.
Lähteet:
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00602
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00550

Infektiotaudit ovat mikrobien, eli virusten, bakteerien tai sienten aiheuttamia tulehdustiloja kehossa. Infektiot eivät synny kylmettymisestä, stressistä, valvomisesta, vitamiininpuutteesta tai huonosta ruokavaliosta. Tekijät voivat vaikuttaa ainoastaan oireiden voimakkuuteen. Infektioon tarvitaam aiheuttajamikrobi, joka tulee usein tartuntana ihmisestä toiseen. Infektion aiheuttamaan tulehdusreaktioon liittyy valkosolujen lisääntyminen infektiokohdassa. joka aiheuttaa taudin oireet: kuumeen, lihassäryn ja huonon olon. Mikrobi itse ei siis aiheuta oireita vaan elimistön puolustusreaktio.
Lähde:
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=skl00009

Virukset tarvitsevat lisääntyäkseen isäntäsolun eikä niillä ole omaa solurakennetta tai aineenvaihduntaa. Viruksia on erilaisia ja ne voidaan luokitella isäntäeliöiden mukaan. Viruksen aiheuttamia tauteja ovat mm. isorokko, Aids ja tuhkarokko. Antibiootit eivät tehoa kaikkiin viruksiin, mutta herpes ja Hi-virusta vastaan on kehitetty useita lääkkeitä.
Lähde:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Virukset

1 kommentti: